PRP / PRF metoda

PRP metoda

Ova vrsta terapije sve više se koristi u kirugiji za zacjeljivanje rana, liječenje sportskih ozljeda ili npr. estetskokorektivne svrhe. Ne postoji ništa bolje i sigurnije od vlastitog tkiva. Uz najbolje rezultate koji daju prirodan izgled nema rizika od infekcije.

PRP je skraćeni naziv od PLASMA RICH PLATETELT što znači da se koristi pročišćeni i obogaćeni dio krvi zvan plazma. Cilj je izolirati faktore rasta i matične stanice koje imaju snažan efekt pomlađivanja i obnove kože.

Ovo je 100% prirodni tretman i traje oko 45 minuta od vađenja i pripreme krvi do samog tretmana.

 

Izvadi se prvo manja količina krvi kao da vadite krv u laboratoriju, a potom se krv pripremi i razdvoji tekući dio krvi zvan plazma od staničnog dijela.

Plazma se pomiješa s anestetikom tako da je tretman bezbolan, a ubrizgava se s najmanjim iglama u kožu te ne ostaju nikakvi tragovi uboda igala.

Nakon toga se stavi maska s faktorima rasta koji dodatno potiču efekt pomlađivanja da koža bude sjajna, glatka i nježna.

Ovaj je tretman savršen za osobe koje ne žele invazivne i agresivne tretmane ili umjetan izgled. Cilj tretmana je da izgledate svježe i odmorno kao prije 10 i više godina. Da uklonite umorni izgled lica uz korekciju drugih estetskih nedostataka te pomlađivanje vrata, dekoltea ili šaka.

Bitno je da vam se ne žuri s rezultatima odmah, jer s vremenom budu sve bolji što pojedincima odgovara da se promjene ne vide naglo nego postupno. Pri tome nitko vas ne pita što se radili jer zadržavate prirodni izgled.

PRF metoda

I ovo je metoda korištenja vlastitih matičnih stanica. Točnije, PRF je skraćenica za pojam platelet-rich fibrin što u prijevodu znači "trombocitima obogaćen fibrin". Naše tijelo ima prirodnu sposobnost samoizlječenja, a u tom procesu veliku ulogu imaju matične stanice koje se korištenjem PRF metode primjenjuju i u stomatologiji. PRF metodom kroz aktivaciju matičnih stanica iz tijela obnavljaju se nova tkiva,te se dokazano znatno unapređuje cijeljenje te ubrzava proces i kvaliteta svakog operativnog zahvata.

 

PRF je potpuno sigurna i bezopasna metoda iz razloga što se koristi isključivo pacijentova krv. Proces započinje vađenjem krvi koja se daljnjom obradom kroz koagualaciju centrifugom u za to predviđenom stroju odvaja. Odvajanje krvi od crvenih krvnih stanica je vrlo brz i jednostavan proces kojim se dobiva plazma i fibrin koji se kasnije koriste kao biološki autotransplatant.

Postavljanje fibrina i plazme na isto mjesto nakon ekstrakcije zuba ubrzava proces zarastanja, proces prihvaćanja implantata te sam proces ugradnje implantata čini bržim i sigurnijim, te nadasve bezbolnim za pacijenta.

PRF se u osnovi koristi u rekonstruktivnim zahvatima vezano za dentalnu implantologiju u slučajevima nedostatka vertikalne i horizontalne dimenzije koštane strukture, otežanih cijeljenja u ustima, nakon vađenja zuba, operativnih zahvata, podizanju maksilarnih sinusa, liječenju komplikacija uzrokovanim perimplantitisom.

Ova se metoda preporučuje svima u kirurškim procesima, jer su rezultati zaista vrhunski.

 

Iva Slade Knežević
dr. med. dent.

 

Dr. med. dent. Iva Slade Knežević svoju ljubav prema dentalnoj medicini razvila je odrastajući u liječničkoj obitelji. Diplomirala je prije skoro desetljeća, a svoju stručnost razvijala je kroz rad u prestižnim privatnim poliklinikama koje naglasak stavljaju na individualni pristup svakom pacijentu uz maksimalno kvalitetan rezultat.

[testimonial_view id="1"]