Protetika

Keramičke krunice i mostovi

Keramička ili porculanska krunica (navlaka) je 'kapica', odnosno protetski nadomjestak koji je idealno rješenje u situacijama kada je vaš prirodni zub toliko oštećen da plomba ne može u potpunosti nadomjestiti izgubljeni dio.

Krunice se preporučuju kako bi se vratila funkcionalnost zuba u slučaju njegova značajnijeg propadanja uslijed velikih karijesa te kod endodontski liječenih zubi koji nakon terapije obično imaju velika oštećenja zbog čega je potrebno zub prvenstveno zaštititi.

Keramika je postala zlatni standard u dentalnoj protetici zbog niza dobrih svojstava koja drugi materijali nisu imali.

Odlikuje se velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje i koroziju.

Ono najvažnije, biokompatibilna je, ne uzrokuje alergije te estetski maksimalno oponaša izgled pravog zuba.

Metal-keramičke krunice

Baza krunice je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv. Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom). Glavna prednosti metal-keramičkih krunica jest u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću. Također, zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koriste u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile. Za klijente koji su alergični na druge metale, preporuka je bijelo zlato koji je biokompatibilan plemeniti materijal.

Staklo-keramičke krunice

Staklokeramičke krunice zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve klijenata. Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Staklokeramičke krunice predlažu se za prednje zube kako bi se zadržala vrhunska estetika.

Cirkon-keramičke krunice

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a paralelno se zadržava prirodna estetika zuba. Budući da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4 m, potrebno je manje brušenja prirodnog zuba prije stavljanja krunice. Kako se cirkon-keramičke krunice izrađuju vrlo precizno, olakšano je čišćenje, a smanjena je i iritacija zubnog mesa (zbog mogućnosti visoke poliranosti i točnosti dosjeda krunice). Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja tzv. 'crnog ruba' zbog povlačenja zubnog mesa jer u konstrukciji ne postoji metal.

Iva Slade Knežević
dr. med. dent.


Dr. med. dent. Iva Slade Knežević svoju ljubav prema dentalnoj medicini razvila je odrastajući u liječničkoj obitelji. Diplomirala je prije skoro desetljeća, a svoju stručnost razvijala je kroz rad u prestižnim privatnim poliklinikama koje naglasak stavljaju na individualni pristup svakom pacijentu uz maksimalno kvalitetan rezultat.

[testimonial_view id="1"]