Opća stomatologija

Paradontologija

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi zdravljem potpornih struktura zuba (parodonta).

Parodont se sastoji od zubnog mesa, kosti i vlakana koji vežu zub za kost.

Gingivitis je upalna promjena zubnog mesa (gingive), a ako se upalni proces proširi i zahvati dublje strukture tada bolest prelazi u drugu fazu – parodontitis.

Otprilike 30 do 40 posto ljudi boluje od ove bolesti što predstavlja jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih osoba.

Što su bolesti parodonta?

To su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja tkiva koje učvršćuju zube. Prvi stadij upale zubnog mesa (gingive) nazivamo gingivitis i može se u potpunosti izliječiti. Početni simptom bolesti je upala zubnog mesa koje postaje crveno, bolno i otečeno, a prilikom upotrebe četkice za zube, zna doći do krvarenja.

Gingivitis je izlječiva bolest kod koje, iako su desni osjetljive, još uvijek ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva. Ako se bolest ne liječi, upala se širi i dolazi do parondontoze, kronične infekcije koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zube, što na kraju dovodi do potpunog gubitka zuba. Parodontitis je podmukla bolest koja često prolazi s blagim simptomima sve dok bolest ne uznapreduje.

U glavne simptome ubrajaju se upala, crvenilo i oticanje gingive, formiranje parodontnih džepova, povlačenje zubnog mesa, pomičnost zuba kao i loš zadah.

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem patoloških procesa zubne pulpe.

Zubna pulpa se nalazi unutar endodontskog prostora zuba – pulpne komore koja je smještena unutar krune zuba i korijenskih kanala.

Sastoji se od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva, koji igraju važnu ulogu u razvoju i održavanju vitalnosti zuba.

Endodontska terapija se provodi kada je karijes razorio zubnu caklinu i dentin te je došao do pulpe.

 

Ako se zub s upalnim procesom ne liječi, dolazi do širenja upale na kost i stvaranja upalnog procesa odnosno razvoja granuloma.

Prioritet svakog stomatologa je liječiti i očuvati zub, no sama terapija zahtijeva strpljenje koje je neizostavno i kod endodontskog liječenja zuba.

Tretirani zub jednako je funkcionalan kao i ostali zubi, a korijen se može koristiti za krunice i mostove.

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca jednostavna je metoda koja podrazumijeva uklanjanje svih naslaga na zubima: kamenac, plak te pigmentacije od hrane i pušenja.

Iako čišćenje predstavlja terapijski postupak, svrstavamo ga u preventivne metode.

Jednom formirani zubni kamenac nije moguće otkloniti uobičajenim, redovnim metodama oralne higijene, već je za to potreban stručni angažman stomatologa.

Tretman uklanjanja zubnog kamenca uključuje upotrebu raznih instrumenata ili alata koji omekšavaju i uklanjaju naslage te učinkovito čiste Vaše zube.

Iva Slade Knežević
dr. med. dent.

 

Dr. med. dent. Iva Slade Knežević svoju ljubav prema dentalnoj medicini razvila je odrastajući u liječničkoj obitelji. Diplomirala je prije skoro desetljeća, a svoju stručnost razvijala je kroz rad u prestižnim privatnim poliklinikama koje naglasak stavljaju na individualni pristup svakom pacijentu uz maksimalno kvalitetan rezultat.

[testimonial_view id="1"]