keramice-krunice

Blog

Keramičke krunice

Kada je ljepota prirodnog osmijeha narušena oštećenim zubom, kada ispun više nije prikladno rješenje, keramička ili porculanska krunica idealan je protetski nadomjestak. Upravo se keramičke krunice smatraju zlatnim standardom u dentalnoj protetici u slučaju funkcionalnog ili estetskog oštećenja zuba. 

Postoji niz svojstava koji keramiku izdvajaju iz ostalih materijala: odlikuje se velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje i koroziju, ne uzrokuje alergije a estetski najbolje oponaša izgled pravog zuba. Osim što stvara skladan osmijeh, ovakva protetika štiti zub od daljnjeg oštećenja i propadanja.

Tri su vrste keramičkih krunica: cirkon-keramičke, staklokeramičke i metal-keramičke krunice. Cirkon-keramičke krunice novitet su u dentalnom svijetu. Cirkon-oxid odlikuje biokompatibilnost, ne izaziva alergije i ne iritira desni. Izvrsne je čvrstoće, a prednost ovog materijala je transparentnost koja omogućava prolazak svjetlosti kroz krunicu oponašajući time prirodni zub. Budući da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4 mm potrebno je manje brusiti prirodni zub prije stavljanja krunice. Kod cirkon-krunica neće se nakon nekog vremena pojaviti takozvani „crni rub“ uzrokovan povlačenjem zubnog mesa jer krunica ne sadrži metal.

Slično je i sa staklokeramičkim krunicama koje potpuno zadovoljavaju estetke zahtjeve klijenta oponašajući, kao i cirkon-krunice, prirodna svojstva zuba.

Metal-keramičke krunice, s druge strane, ističu se svojom čvrstoćom i konzistentnošću. I dok se staklokeramičke koriste u pokrivanju prednjih zuba, metal-keramičke krunice prikladne su za pokrivanje kutnjaka i pretkutnjaka. U izradi se najčešće koriste zlatne legure, legure paladija ili titana te legure s osnovom čelika kao što je nikal ili krom.

Sve se ove keramičke krunice koriste kako bi se nadomjestio oštećeni zub kada je osim keramičke krunice neophodno napraviti i nadogradnju zuba. Time se zapravo povezuje korijen zuba i krunica koja se postavlja na nadogradnju. Krunice je moguće ugraditi i u slučajevima kada je zub ispao ili je izvađen pa je potrebno ugraditi dentalni implantat kao vezu između čeljusti i keramičke krunice. U pojedinim se slučajevima mogu koristiti i mostovi - više krunica spojenih u jednu cjelinu.

Prije postavljanja krunice potreban je kompletan klinički pregled zuba. Nakon toga, zub se, ukoliko je oštećen, liječi, zatim se zubi bruse kako bi se napravilo mjesto za krunicu, uzima se otisak i počinje s izradom krunica. Pacijent dobiva privremenu krunicu na nekoliko dana; kada je trajna krunica gotova, a pacijent njome zadovoljan, postupak se završava trajnim cementiranjem i poliranjem. 

Koliko će keramička krunica trajati ovisi o oralnoj higijeni pacijenta. A uz dobru higijenu i brigu može trajati i do dvadeset godina.

keramicke krunice

Pošaljite upit