Kako ispravno prati zube

Blog

Kako ispravno prati zube?

Lijep osmijeh lice čini ljepšim i privlačnijim. Prvi korak prema lijepom i zdravom osmijehu oralna je higijena. Iako zube peremo cijeli život, tu, naizgled jednostavnu, radnju većina ne izvodi ispravno. Nije riječ samo o lošoj tehnici četkanja; mnogi ne četkaju zube dovoljno dugo, peru ih prerijetko ili pak u krivo vrijeme. Evo nekoliko savjeta kako pranje zuba dovesti do savršenstva, a odlaske zubaru svesti na kontrolne preglede.

Zašto je važno prati zube? Oralna higijena smanjuje razinu bakterija u našim ustima i pomaže u prevenciji brojnih zdravstvenih stanja povezanih sa zubima, poput zadaha, zubnog kamenca, karijesa ili gingivitisa. Zanimljivo je da ispravna njega zubi smanjuje i mogućnost razvoja kroničnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularna oboljenja. 

Dakle, više je razloga da našoj osnovnoj jutarnjoj i večernjoj rutini ipak posvetimo više pažnje i vremena. Koliko dugo i kako često treba prati zube? Stomatolozi i zdravstvene organizacije slažu se da bi zube trebalo prati barem po dvije minute ujutro i navečer. Više od dva  puta dnevno, pogotovo uz loše i grubo četkanje, može biti kontraproduktivno i dovesti do abrazija ili oštećenja zuba. Pravila dvije minute pranja ipak se treba pridržavati; mnogi loše procijene vrijeme pa umjesto 2 minute cijeli postupak traje tek tridesetak sekundi što nije dovoljno za uklanjanje zubnog plaka i čišćenje cijele usne šupljine. Na sreću, u današnje vrijeme, uz pametne telefone i satove, razne aplikacije i električne četkice s 'tajmerom', lako je doskočiti tom problemu.

Na pitanje koje se često postavlja - treba li prati zube prije ili nakon doručka - odgovor glasi: ovisi o obroku. Ako smo konzumirali nešto kiselo, poput agruma, rajčice ili kave, trebalo bi pričekati oko sat vremena i tada oprati zube. Razlog je osjetljivost zubne cakline koja se javlja  nakon dodira s kiselinama. U svim drugim slučajevima zubi se peru odmah nakon jela da se spriječi stvaranje bakterija.

Važno je ispravno četkati zube. Potez četkicom lijevo-desno najčešći je, ali pogrešan način četkanja. Cilj je zahvatiti cijelu površinu zuba i svih njegovih strana. Tako gornje zube treba četkati potezima odozgo prema dolje, a donje zube odozdo prema gore. Na taj se način zahvaća i zubno meso, gdje se stvara i zadržava najviše bakterija. Najbolje je krenuti od gornjeg kutnjaka, držeći četkicu pod kutem od 45 stupnjeva prema desnima: nježno četkajući i krećući se dolje, preko prednjih zuba, prema kutnjacima druge strane čeljusti. Na isti način potrebno je očistiti i unutarnju stranju zuba. Pranje donjih zubi također kreće s vanjske strane, od kutnjaka s jedne strane prema kutnjacima s druge strane čeljusti. Četkicu treba držati na oko 45 stupnjeva prema desnima pazeći da vlakna zahvaćaju i zub i desni. Na kraju se preporučuje laganim potezima naprijed-nazad četkati vanjsku, unutarnju i zagriznu površinu svakog zuba. 

Čini se kao puno posla, a nismo još ni spomenuli zubni konac, interdentalnu četkicu niti vodicu za ispiranje usta. Sve su to dodatna pomagala koja osiguravaju da zube i usnu šupljinu operemo kako treba. Zubni konac zahvaća mjesta između zuba gdje se i nakon detaljnog četkanja mogu naći ostaci hrane. Umjesto njega, za one s manje strpljenja i nemirne ruke, pomaže i interdentalna četkica. Vodica za ispiranje usta ne može nikako zamijeniti pranje zuba, ali osigurava dodatnu svježinu i, uz temeljito četkanje, učinkovitije uklanja zubni plak. 

Sada, kada su sve smjernice tu, pripazite da svako sljedeće pranje zuba bude  temeljito i dovoljno dugo da očistite svaki zub, ali ne preudugo i pregrubo da ne oštetite caklinu. Svakako operite zube dva puta dnevno; iako se čini kao zahtjevan pothvat, s vremenom i praksom ovo detaljno pranje postaje jednostavan dio jutarnje i večernje rutine. Vaši će vas zubi nagraditi lijepim osmijehom. 

Kako ispravno prati zube

Slično kao i sa SkinPenom, koža postepeno postaje svježija, s vremenom izgleda sve bolje. Razlog tome su matične stanice u krvnoj plazmi koje se pretvaraju u kolagen, čime nadoknađuju izgubljeni volumen kože i potiču njezinu obnovu. 

Za optimalan učinak preporučuje se PRP tretman obnavljati svakih 18 do 36 mjeseci, no ukoliko se s njime i ne nastavi, nema opasnosti od pogoršanja stanja kože. 

Kada je pravo vrijeme da se započne tretmanima? Iako su rezultati bolji kod mlađih osoba jer se mlađa koža brže regenerira i prirodno stvara više kolagena, dobne granice zapravo nema. 

Prednost tretmana je i bezbolnost; unatoč tome što se u oba tretmana koriste igle, stupanj nelagode kod pacijenata je minimalan.

Kao što to uvijek biva, uspješnost tretmana ovisi i o tome koliko se pacijentica/pacijent pridržava smjernica! Iznimno je važno da se nakon tretmana ne izlaže suncu, ne odlazi u saunu i bazene. Treba izbjegavati nanošenje šminke i maski za lice dok se koža ne oporavi. Osobama koje odlaze na tretmane botoxa i filera, savjetuje se razmak između tretmana.

Pošaljite upit