zubne ljuskice

Blog

Endodontski zahvat – spasonosan za zub

Ako Vas je ikada zabolio zub, pojam „endodoncija“ sigurno Vam je poznat. No, što sve podrazumijeva endodontski zahvat, zašto je toliko važan za očuvanje zdravlja i funkcionalnosti žvačnog sustava te zašto je jedan od najzahtjevnijih i najznačajnijih zahvata u stomatologiji uopće – pročitajte u nastavku.

Zašto je endodontski zahvat toliko važan?

Endodoncija, izuzetno važna grana stomatologije koja sve više napreduje, podrazumijeva očuvanje i prevenciju funkcionalnosti zuba kroz dijagnosticiranje i liječenje patoloških stanja u unutrašnjosti zuba – pulpi. Kad karijes uznapreduje kroz caklinu i dentin do zubne pulpe, stomatolog bira endodontsku terapiju kako bi sačuvao Vaš zub.

Zubna pulpa je maleno tkivo u pulpnoj komori koje se sastoji od krvnih žila, vezivnog tkiva i živaca te se nalazi pod zubnom krunom. Karijes koji je uznapredovao zahvaća zubnu pulpu, što se odražava simptomima poput boli, osjetljivosti zuba na vruće ili hladno, a ponekad zbog upaljene zubne pulpe dolazi i do nastanka granuloma te oteknuća u području zubnog mesa iznad i oko inficiranog zuba.

Čak i ako je situacija takva da je karijes već zahvatio zubnu pulpu, u našoj poliklinici izuzetno smo fokusirani na to da se svaki zub optimalnim procjenama, dijagnostikom, iskustvom i znanjem našeg stručnog tima, te uz korištenje najmodernijih pomagala uz koje se niti jedan korak ka izlječenju zuba ne prepušta slučaju. Smatramo kako je svaki prirodan zub od neizmjerne važnosti te zato ulažemo sve resurse kako bismo sačuvali vaše zube.

 

endodontski-zahvat
enodontski-zahvat2

Boli li uvijek zub kojem treba endodontski zahvat?

Naš odgovor je ne – bol nije uvijek simptom zuba s upaljenom pulpom. Iako su gore navedeni simptomi česti kod pacijenata kod kojih je potrebno liječiti zub, s druge strane, postoje pacijenti s granulomima kao posljedicom infekcije zubne pulpe bez ijednog nelagodnog simptoma. Stoga ne možemo dovoljno naglasiti važnost preventivnih stomatoloških pregleda i snimanja ortopana po preporuci naših doktora, kako bismo pravovremeno mogli reagirati na svaku patološku promjenu na zubu. Isto tako, korištenjem iTero 5D Element – najsofisticiranijeg intraoralnog dijagnostičkog skenera – u mogućnosti smo detektirati pojavnost karijesa čak i onda kada to druge dijagnostičke pretrage ne mogu.

Budući da naši zubi mogu imati jedan korijen, ali isto tako tri ili četiri korijena, od velike je važnosti odabrati stručnjake koji će dobro i pravovremeno detektirati svaki korijen te ga pravilno liječiti. U slučaju da se neki od korijena ne detektira, bez obzira što sve već endodontski liječili zub, on Vas može i dalje boljeti iz više razloga, a jedan je zaostao, odnosno nepronađen korijen.

Nakon endodontskog zahvata, moguća je blaža bol koja se s vremenom smiruje. Stomatolog Vam može prepisati antibiotike ili Vam ordinirati analgetik. Ako Vas nakon endodontskog zahvata zub i dalje boli, trebate se javiti svom stomatologu.

 

Kompozitni ispuni

Nakon tretiranja zuba lijekom, odnosno sredstvom koji umrtvljuje živac te reducira broj bakterija na minimum, endodontski zahvat se završava kompozitnim ispunom ili zubnom krunicom. Više o estetskom tretiranju zuba pročitajte ovdje.

Sumnjate li na to da trebate endodontski zahvat, bez ustručavanja nam se obratite već danas jer će naš stručni tim s iskustvom odabrati optimalnu terapiju za Vas. Ispunite kontakt formu i očekujte naš odgovor! 

Pošaljite upit